Fotó blog

Így készülj a portré fotózásra – 10 tuti tipp!

„Hogyan készüljek a portré fotózásra?” – hangzik el gyakran a kérdés. Ahhoz, hogy igazán ütős, átható képek készüljenek rólunk, nem elég csupán a személyes varázsunkra és a fotós szakértelmére hagyatkoznunk. A megfelelő ruha, smink, frizura, illetve pózok megválasztása, a fotós és alanya közt létrejött összhang, a kipihent modell és annak ápolt megjelenése – frissen mosott haj, igényes köröm – egyaránt elengedhetetlen a professzionális, minden igényt kielégítő portré fotók elkészítéséhez.

Szeretnéd kihozni magadból a maximumot? Ha figyelmesebben átfutod írásunkat és megfogadod tuti tippjeinket, szinte garantált a siker!

1. Arcbőr

Még egy szép arcbőrrel is megeshet hogy fakó, szem alatti karikákkal „ékesített” állapotba kerül egy-egy sokáig elhúzódó partit, vagy kialvatlan éjszakát követően. A fotózás előtti napon azonban semmiképp se hódolj eme szenvedélynek! Inkább feküdj le időben és ezúttal tartsd is be a „ napi nyolc óra alvás” aranyszabályt, hogy másnap élettel teli, üde arcbőrrel, teljesen kipihenten állhass a kamera elé. A kipihent modell kiegyensúlyozott, a belőle áradó harmónia pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán letisztult, hangulatos képek születhessenek.

A férfiak a borotválkozást, a hölgyek a szoláriumot és a kozmetikust kerüljék el közvetlenül a fotózás előtt!

2. Haj

Frissen mosott, ne lenőtt állapotú hajjal indulj a fotózásra. Ne lakozz, zselézz előre. Ha nem igényeltél fodrászt, hozhatsz magaddal számodra fontos kiegészítőket – lakk, zselé, csatt, hajgumi, hajpánt – melyekből az adott koncepcióhoz, azaz ruhához és sminkhez igazodva használhatod a szükséges hajápolókat és kellékeket.

3. Smink

Amennyiben saját magad szeretnéd elkészíteni sminked, érdemes először a natúr make up jegyében megjelenned. Ha többféle koncepcióban gondolkozol, először mindig a természetességet részesítsd előnyben és a szolidabb sminkből kiindulva változtass a fotózás során az új beállításnak megfelelő, esetenként drámaibb hatás eléréséhez. Ha lehetőséged van profi sminkessel dolgozni, elég csak arra ügyelned hogy kipihenten, megtisztított arcbőrrel érkezz a portré fotózásra.

4. Ruha

Egy jó portré fotó hűen tükrözi alanyának személyiségét, kiemeli előnyös vonásait és megmutatja sokszínűségét. Éppen ezért fontos, hogy egy-két alap, vagy klasszikus (ing, nyakkendő, hölgyeknél például a „kis fekete”) ruhadarabot is vigyünk magunkkal, még akkor is, ha kifejezetten vagány portréban gondolkodunk. Ne féljünk megmutatni mind szolidabb, természetesebb, mind vagányabb énünket. Irány a gardrób, válogassunk ki minél több ruhát, amik passzolnak a fejünkben megszületett elképzelésekhez, majd a végén szelektáljunk és szorítkozzunk a legjobbakra!

Hogy nem a ruha teszi ….? Ki hallott már ekkora badarságot?!

5. Ruhák melyekhez akkor se ragaszkodjunk ha „tökéletesen állnak” rajtunk!

Kerüljünk minden olyan ruhadarabot, ami feltűnően mintás, kockás, illetve csíkos, mert elvonják a figyelmet a lényegről.

6. Használjunk kiegészítőket!

Sokszor bele se gondolunk, hogy mennyit dobhat a látványon egy egyszerű sál vagy kalap, nem is szólva az összhatásról. Ha kiegészítőkről beszélünk, a fent említetteken kívül szóba jöhet még egy-egy mutatós fülbevaló, gyűrű, nyaklánc, karkötő, hajpánt, virág, illetve bármilyen más kellék, ami feldobja öltözékünket, vagy emeli a portré hangulatát.

7. Ápolt kezek

Úgy tartják, „az ápolt kéz sokat elárul rólunk”. Unalomig ismételt közhely, ugyanakkor többnyire mi is megfigyeljük máson az első találkozás alkalmával a már sokat emlegetett cipő és az elsőként szembeötlő arc sajátosságai mellett. Több portré fotósoperál olyan beállításokkal, ahol a kéz és az arc egymással közvetlenül érintkezve ad át egy hangulatot, közvetít egy adott érzelmet. Körmünk legyen tehát ápolt, hölgyeknél külön figyelmet fordítva a lakkozás esetén használatos semlegesebb, vagy pasztell árnyalatokra, melyek passzolnak majd a fotózás során viselendő ruhák többségéhez.

8. Gyűrjük le félelmeinket!

Ahelyett, hogy azon idegeskednénk, vajon képesek leszünk-e elengedni magunkat a fotózáson és  lazán, lámpaláz nélkül végigcsinálni, gondoljunk inkább arra, hogy az egész stáb miattunk lesz ott, egy jó fotósnak pedig kifejezetten célja, hogy a lehető legelőnyösebb oldalunkat mutassa meg és ezért végig azon lesz, hogy a maximumot hozza ki belőlünk.

9. Ismerkedjünk meg a legnépszerűbb fotós pózokkal!

Akár otthon is gyakorolhatjuk a tükör előtt azokat, a fotózások során gyakran alkalmazott jól bevált pózokat, melyeket egy kis felkészüléssel, teljes magabiztossággal hívhatunk majd elő a repertoárunkból, amikor ránk kerül a sor. Ha nem tudtunk egy fél órát se szánni a gyakorlásra, akkor se csüggedjünk, hiszen egy profi portré fotósnál, aki nem csak a képek minőségéért felel, de megfelelően instruál és jó beállításokkal operál, biztos kezekben leszünk.

10. Figyeljünk az összhangra!

Lehet, hogy külön-külön kellő figyelmet fordítottál egy ruhára, a hajadra, a sminkre, egy jó sálra vagy kalapra, esetleg egy póz begyakorlására, de fontos, hogy a fejedben is éljen egy végleges kép adott összeállításról. Még jobb, ha az otthoni próba keretében egy adott pózt felvéve próbálsz ki egy szettet. A jó öreg tükör segítségével pedig azonnal felfedezheted, hogy melyik az a részlet, amin érdemes, és kell is változtatni. Néha elég csak egy kiegészítőt lecserélni, vagy egy egészen más pózt felvenni, és máris sokkal elegánsabb, vagányabb, vagy éppen szexisebb lesz a végeredmény, az általad kigondolt koncepciónak megfelelően. Előfordulhat, hogy eleve stylist segítségét kéred, de ne feledd, saját magadat Te ismered a legjobban! Ebben az esetben is bátran állj elő az egyéniségednek megfelelő, kreatív ötleteiddel. A stílustanácsadó abban lesz segítségedre, hogy ebből kiindulva összeállítsa a hozzád passzoló öltözéket, vagy éppen saját maga mutasson számodra megfelelő alternatívákat az általa biztosított ruhák, kiegészítők révén.

Kedvet kaptál egy igazán vagány, profi portréhoz? Vágjunk bele!

Visszalépés

Kapcsolatfelvétel

Kérj ajánlatot most, mert amíg gondolkozol elviszi más a dátumot!

Szakmai tagságaim

Kövess bátran!